Det nyaste

27.1.2023
IPS-stöd åt arbetsgivaren Minna Stelter, IPS-arbetstränare i AN-byråns team, upplever sitt arbete som belönande särskilt… Läs mera
13.1.2023
Har alla möjlighet att arbeta? Sysselsättning av delvis arbetsföra har man talat om länge, men… Läs mera
4.1.2023
”Jag en stark känsla av att livet kommer att bära” Hanna har jobbat i drygt… Läs mera
16.12.2022
En oslipad diamant När jag inledde IPS-arbetsträningen för två år sedan var mina förväntningar inte… Läs mera
2.12.2022
Om arbetsträningen inte går som på Strömsö? Ibland finner IPS-arbetstränaren lätt sin plats som stöd åt… Läs mera
Blogg

Information om IPS-metoden även på samiska

Inom ramen för IPS-utvecklingsprojektet ordnar Institutet för hälsa och välfärd (THL) studiebesök till pågående lokala IPS-pilotprojekt. Under besöken presentas den lokala organisationen och det lokala projektets verksamhet. Till programmet hör också worshops som fördjupar IPS-modellen.

I september 2022 anlände Nylands IPS-arbetstränare med nattåg och flyg till ett varmt höstigt, myggfritt Rovaniemi, där naturens granna höstfärger precis var på kommande. I Rovaniemi tog Lapplands sjukvårdsdistrikt och IPS-teamen emot oss.  

Vi fick möta våra IPS-kollegor från THL, Lappland, Österbotten, östra Finland och Helsingfors. I workshoppen var vårt tema den här gången IPS-arbetsträningens framgångar och utmaningar. I och med workshoppen fick vi möjligheten att lära känna varandra, höra och lära oss av varandras erfarenheter samt möjligheten att upptäcka likheter och skillnader mellan de lokala projekten. Eftermiddagen förlöpte kring frågor om teamets betydelse för en arbetstränare. Vi var ense om att stöd av såväl arbetstränar-teamet som av poliklinikernas vårdteam är ytterst viktigt och påverkar både effektiviteten och väölbefinnandet i arbetet. 

Vid sidan av det schemalagda programmet hade vi tid att njuta av Rovaniemis kultur- och naturutbud. En del av IPS-gänget besökte Arktikum, en del besökte kulturhuset Korundi, en del Santa Claus Village vid Nordpolen, en del promenerade i Ounasvaara. Kvällsprogrammet ordnades i Ravintola Valdemar, där vi njöt av middag och av Piste Kollektiivi´s Pirtissä piipahtajat-föreställning. I Pirtissä paapahtajat-föreställningen fick publiken, alltså vi IPS-arbetstränare och övrig IPS-projektpersonal välja korta programnummer ur konst- och kulturdosetten. Programnumren innehöll teater, dans, poesi och musik. Framförandena anpassade sig väl till olika grupper, speciellt personer som behandlats för psykisk ohälsa i Lapplands område.  

På torsdagen bekantade vi oss med den psykiatriska verksamheten i Rovaniemi och hörde om det nya sjukhusprojektet. Vi imponerades av enheten för samernas psykosociala stöd, Uvja, på oss. Dess verksamhet har startat i år. Vi berördes av samernas historia och förflutna, samt deras inflytande idag. Enheten erbjuder sina tjänster runtom i Finland. Samerna tas i beaktande också i IPS-projektet: IPS-blanketterna kommer att översättas till nordsamiska under den tiden som återstår av projektet. 

På resan var det härligt att ansikte mot ansikte träffa kollegor från runtom i Finland. För en del av oss var den här Rovaniemiresan en första resa till Lappland. Vår teamledare fick till exempel träffa den riktiga Julgubben på Nordpolen för första gången. I enlighet med jultemat såg vi också renar och jultomtar. En del av oss stannade kvar för att njuta av ett längre veckoslut i Rovaniemis natur. 

Till höstens non stop-arbetsperiod tog vi med oss från Rovaniemi välmående samt nya krafter och nya synpunkter till arbetet.