Det nyaste

17.3.2023
Ork i det nya arbetet Jag sökte länge jobb och fick till slut ett behovsarbete… Läs mera
10.3.2023
Arbetstränarens arbetshälsa och arbetsbegränsning Precis som i så många andra yrken kräver arbetstränarens arbete att… Läs mera
24.2.2023
Hoppa på tåget och håll i hatten! Spring i kapp tåget, hoppa på i farten,… Läs mera
10.2.2023
Från sjukskötare till IPS-arbetstränare För tjugo år sedan arbetare jag några år som sjukskötare vid… Läs mera
27.1.2023
IPS-stöd åt arbetsgivaren Minna Stelter, IPS-arbetstränare i AN-byråns team, upplever sitt arbete som belönande särskilt… Läs mera
Blogg

Arbetstränarens arbetshälsa och arbetsbegränsning

Precis som i så många andra yrken kräver arbetstränarens arbete att man kan begränsa sitt arbete. IPS-arbetstränarna Kirsi Holm och Outi Niemelä samt teamledaren Henna-Marita Salmensuo diskuterar begränsningen av det egna arbetet och balansen mellan olika krav och förväntningar.

Henna-Marita Salmensuo

”I samarbetet med vårdteamet begränsar jag mitt arbete till det som är anknutet till arbete och arbetsträning, resten utesluter jag.” berättar Henna-Marita. Tillsammans med kunder är det dock svårare att dra gränser. Såväl Henna-Marita som Outi och Kirsi upplever i viss mån en konflikt mellan de olika rollerna och de egna samt kundernas förväntningar. ”Jag går en balansgång med mitt tidigare yrke. Det är svårt att koncentrera sig på att endast vara en arbetstränare när sjukskötarrollen gör sig påminnd. Å ena sidan är det en rikedom, men tidvis blir det för mycket” berättar Kirsi. Henna-Marita fyller i: ”De egna kraven kommer från att vi vill vara bra. Det är också grunden till svårigheten att balansera.”

En förtroendefull samarbetsrelation mellan arbetstränaren och kunden väcker synpunkter på avgränsningen av arbetet.
Outi Niemelä

”Det är viktigt för kunderna att få prata vardagsfrågor med någon. I vissa fall är det arbetstränaren som är denna någon . Då kanske man talar om kortisontips eller hur man klarar av en magsjukdom…” konstaterar Outi medan Kirsi skrattar. ”…eller så får man tips för att hantera nervositet! Jag fick uppbackning av en deltagare när jag var nervös inför rekryevenemanget.”. ”Det här är ett bra exempel på att då man visat en visat sin mänskliga sida, kan också klienten bli den som sporrar.” Henna-Marita ler.

Trots att IPS-verksamhetsmodellen innefattar mycket individuellt skräddarsytt stöd, har kunden rätt att bära ansvaret för den egna arbetssökningen och sysselsättningen.
Kirsi Holm

Att klienten ska få möjlighet att bära detta ansvar förutsätter att arbetstränaren identifierar sina egna kraftresurser och tidsgränser. ”Jag upplever en konflikt i att jag ofta säger att ’ta kontakt utan att tveka, du ska inte stå ensam med dina frågor’. Då en fråga väl kommer kandet hända att jag svarar att jag återkommer om en vecka när jag har tid i kalendern.” funderar Kirsi. ”Jag börjar bara småle när jag tänker på hur fullständigt kaotiskt arbetshanteringen är emellanåt. Man måste lära sig att säga ’nej’. Nyligen kom jag på mig själv i att åter igen äta lunchsmörgås på en busshållplats. Jag konstaterade ’såhär kan det inte fortsätta det här kan jag påverka!’ ” skrattar Outi och Kirsi likaså ”…igår när jag körde runt i Vanda pratade jag i telefon under alla sträckor – inte ens under bilresan fanns det en paus för återhämtning”.

IPS-arbetstränaren får ofta frågor som ligger utanför den egna kompetensen och kunskapen.

Då måste man kunna begränsa kraven som riktas mot en själv. Frågor som man ofta möter är exempelvis sådana som gäller arbetsavtal och lön.  ”Jag talade precis med en klient som undrade om det är tillåtet att arbetstagaren sänker lönen om den har lagts för högt innan arbetet inleds. Ska jag nu tolka det finstilta i Finlex?” undrar Outi.

”Det här arbetet kräver flexibilitet. Det kräver att man kan byta från en situation till en annan, omorganisera sitt arbete och prioritera det som är viktigt just i det här ögonblicket” säger Henna-Maria eftertänksamt.