Uusimmat artikkelit

2.12.2022
Ellei valmennus etenekään niin kuin Strömsöössä? Joskus IPS-työhönvalmentaja löytää paikkansa helposti valmennettavan tukena ja matka… Lue lisää
25.11.2022
We’re not in paradise  Kaikki alkoi jo alakoulusta. Minulla ei ollut montaa kaveria. Olin ujo… Lue lisää
4.11.2022
KUNTOUTUMISENI TÄRKEIN TEKIJÄ ON OLLUT TYÖTOIMINTA Olen 30-vuotiaaksi elänyt ihan normielämää, aika vauhdikasta tosin. Töitä… Lue lisää
21.10.2022
Tietoa IPS-työhönvalmennuksesta myös saamen kielellä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos järjestää IPS-kehittämishankkeen aikana opintomatkoja käynnissä olevien… Lue lisää
7.10.2022
Mahdollisuuksien hanke! Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos järjestää IPS-kehittämishankkeen aikana opintomatkoja käynnissä olevien alueellisten IPS-kokeilujen yksiköihin.… Lue lisää
Blogi

Tietoa IPS-työhönvalmennuksesta myös saamen kielellä

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos järjestää IPS-kehittämishankkeen aikana opintomatkoja käynnissä olevien alueellisten IPS-kokeilujen yksiköihin. Ohjelmaan kuuluu IPS-toimintamallin osaamista syventävien työpajojen lisäksi paikallisen organisaation esittely ja paikallisen hankkeen toimintaan tutustuminen. 

Syyskuussa 2022 Uudenmaan IPS-työhönvalmentajat saapuivat yöjunalla ja lentäen lämpimälle ja syksyiselle, hyttysvapaalle Rovaniemelle, jossa ruska oli vasta tuloillaan. Lapissa meidät vastaanotti Lapin sairaanhoitopiiri ja IPS-tiimit.  

Kohtasimme IPS-kollegamme THL:lta, Lapista, Pohjanmaalta, Itä-Suomesta ja Helsingistä. Työpajassa aiheenamme oli tällä kertaa IPS-valmennuksen onnistumiset ja haasteet. Työpajan kautta pääsimme tutustumaan toisiimme, ammentamaan toisten alueiden kokemuksista ja huomaamaan alueiden välisiä yhtäläisyyksiä ja eroja. Iltapäivällä pohdimme sekä oman IPS-tiimin että poliklinikoiden hoitotiimin tuen merkitystä pienryhmäkeskusteluissa. Yhtä mieltä olimme kaikki siitä, että tuki molemmilta tiimeiltä on äärimmäisen tärkeää niin työn tuloksellisuuden kuin työhyvinvoinninkin näkökulmasta. 

Aikataulutetun ohjelman ohella meillä oli aikaa nauttia Rovaniemen kulttuuri- ja luontotarjonnasta. Osa porukasta vieraili Arktikumissa, osa Korundissa, Joulupukin pajakylässä Napapiirillä, osa kävi kävelyllä Ounasvaaralla. Iltaohjelma toteutui Ravintola Valdemarissa, jossa nautimme illallisesta ja Piste Kollektiivin Pirtissä piipahtajat -esityksestä. Pirtissä piipahtajat -esityksessä yleisö eli me työhönvalmentajat ja muu hankehenkilöstö saimme valita taide- ja kulttuuridosetista lyhyitä ohjelmanumeroita. Numerot sisälsivät teatteria, tanssia, runoutta ja musiikkia. Esitykset mukautuvat hyvin erilaisille ryhmille, joista merkittävä kohderyhmä on mielenterveyskuntoutujat Lapin alueella. 

Torstaina tutustuimme Rovaniemen psykiatrian toimintaan ja kuulimme uudesta sairaalahankkeesta. Erityisen vaikutuksen meihin teki saamelaisten psykososiaalisen tuen yksikkö, Uvja. Sen toiminta on käynnistynyt tänä vuonna. Meitä kosketti saamelaisten historia ja menneisyys sekä niiden vaikutukset tänä päivänä. Yksikkö tarjoaa palvelua ympäri Suomen. Saamelaiset huomioidaan myös IPS-hankkeessa: IPS-lomakkeet tullaan kääntämään pohjoissaamen kielelle jäljellä olevana hankeaikana. 

Ihanaa reissussa oli tavata kasvokkain kollegoita ympäri Suomen. Osalle meistä tämä Rovaniemen reissu oli ensimmäinen kerta Lapissa ja esimerkiksi tiiminvetäjämme pääsi tapaamaan ihka oikean Joulupukin Napapiirillä ensimmäistä kertaa. Jouluteeman mukaisesti näimme myös poroja ja tonttuja. Osa meistä jäi nauttimaan vielä pidempää viikonloppua Rovaniemen luontoon. Rovaniemen matkalta toimme mukanamme uutta puhtia, näkökulmaa ja työhyvinvointia syksyn työputkeen.