Uusimmat artikkelit

2.12.2022
Ellei valmennus etenekään niin kuin Strömsöössä? Joskus IPS-työhönvalmentaja löytää paikkansa helposti valmennettavan tukena ja matka… Lue lisää
25.11.2022
We’re not in paradise  Kaikki alkoi jo alakoulusta. Minulla ei ollut montaa kaveria. Olin ujo… Lue lisää
4.11.2022
KUNTOUTUMISENI TÄRKEIN TEKIJÄ ON OLLUT TYÖTOIMINTA Olen 30-vuotiaaksi elänyt ihan normielämää, aika vauhdikasta tosin. Töitä… Lue lisää
21.10.2022
Tietoa IPS-työhönvalmennuksesta myös saamen kielellä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos järjestää IPS-kehittämishankkeen aikana opintomatkoja käynnissä olevien… Lue lisää
7.10.2022
Mahdollisuuksien hanke! Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos järjestää IPS-kehittämishankkeen aikana opintomatkoja käynnissä olevien alueellisten IPS-kokeilujen yksiköihin.… Lue lisää
Blogi

Mahdollisuuksien hanke!

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos järjestää IPS-kehittämishankkeen aikana opintomatkoja käynnissä olevien alueellisten IPS-kokeilujen yksiköihin. IPS-toimintamallin osaamista syventävien työpajojen lisäksi ohjelmaan sisältyy paikallisen organisaation ja hankkeen esittely.     

Kesäkuussa nousimme junasta lämpimän ja aurinkoisen Seinäjoen juna-asemalla. Seinäjoen IPS-väki oli projektipäällikkö Susanna Hyövältin johdolla järjestänyt monipuolista ohjelmaa tunnelmallisessa Hotelli Almassa, joka on vanha juna-asema. Vierailun kohokohta oli eittämättä ensimmäisen päivän stand-up 7-kielisellä bassolla ja Seinäjoen IPS-hankkeen oman viestijä/kokemusasiantuntija Sinin ja kitaristi Henrin esitys, joka venyi usean biisin mittaiseksi. 

Seinäjoen IPS-hankkeessa toimii kuusi henkilöä projektipäällikkö ja viestijä/kokemusasiantuntija mukaan lukien. Tavoitteena on tukea monien asiakasryhmien työllistymistä ja luoda toimintamalli koko hyvinvointialueelle. Hankkeen ajan valmennukseen ohjaudutaan erikoissairaanhoidon kautta, muta yhteistyötä tehdään jo nyt koko hyvinvointialueen alueella. 

Vierailun työpajoissa pureuduttiin työhönvalmennukseen työpaikalla eli siihen, miten työpaikalle jalkaudutaan, miten työssä tuetaan ja miten mielenterveyden häiriöstä kerrotaan työpaikalla. Upeaa oli kuulla ”Puoti ja Kahvila Ihana”-nimisen kahvilan omistajan kokemus työhönvalmennuksessa olevan henkilön palkkaamisesta. Yrittäjä kertoi kuulleensa IPS-hankkeesta, kun työhönvalmentaja Ville Krintilä asteli kahvilan ovesta sisään kysyen, sattuisiko olemaan työtä tarjolla. Yrittäjä palkkasi valmennuksessa olevan henkilön vapaapäivätuuraajaksi. Hän kertoi työntekijän onnistuneen työssään hyvin, mutta onnistui yhtälailla valottamaan niitä arvoja ja huolia, joita yrittäjällä liittyy osatyökykyisen palkkaamiseen.  

Suuren vaikutuksen teki se, että kokemusasiantuntijat ovat laajasti mukana Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin toiminnassa. Heillä on määritelty palkkaluokka ja työtunnit voi räätälöidä itselle sopiviksi. Uudessa sairaalarakennuksessa, Mahdollisuuksien talossa kokemusasiantuntijatoiminnalle on avoimet ja helposti saavutettavat tilat heti sisääntuloaulassa. Näissä tiloissa oli jaossa myös esitteitä IPS valmennuksesta. Uusi sairaalarakennus on kutsuva, ympäröivälle yhteiskunnalle avoin ja yhteinen tila, jossa valo virtaa ja taide pääsee oikeuksiinsa. Moderneissa ja monipuolisissa terapiatiloissa me IPS-vierailijat innostuimme ideoimaan työhönvalmennuksen ja virtuaalisen todellisuuden yhdistämisen mahdollisuuksia. Sairaalan ulkoiluparvekkeelta ihailimme allamme aukeavaa metsää ja järvinäköalaa.  

Tulevaisuudessa IPS-toimintamalli tulee Seinäjoella olemaan osa hyvinvointialueen toimintaa siten, että IPS sisältyy kuntoutuksen tukiyksikön palveluihin. IPS-työhönvalmennuksen lisäksi kuntoutuksen tukiyksikköön sisältyy kokemusasiantuntijatoiminta, Voimaa arkeen -kurssitoiminta ja asumispalveluiden hoidollinen koordinointi.  

EPSHP:n IPS-hanke on inspiroiva ja luottamusta herättävä. Kotiin lähdimme tuntien, että Etelä-Pohjanmaalle IPS-toimintamalli on tullut jäädäkseen.

Kirjoittajat: Tomi Alatalo ja Tove Lassenius