Uusimmat artikkelit

24.3.2023
Työhönvalmentajan tuki mahdollistaa yrittäjälle työllistää kuntoutuja Työhönvalmentajan tarjoama tuki työnantajalle on olennainen osa onnistunutta työhönvalmennusta.… Lue lisää
17.3.2023
Jaksaminen uudessa työssä Hain pitkään töitä, ja sain lopulta keikkatyötä viime kesänä. En kuitenkaan jaksanut… Lue lisää
10.3.2023
Työhönvalmentajan työhyvinvointi ja työn rajaaminen Kuten niin moni muukin ammatti, vaatii työhönvalmentajan työ tekijältään työn… Lue lisää
24.2.2023
Hyppää junaan ja pidä hatusta kiinni! Hyppää mukaan liikkuvaan junaan, pidä hatusta kiinni ja kalenteri… Lue lisää
10.2.2023
Psykiatrisesta sairaanhoitajasta IPS-työhönvalmentajaksi Parikymmentä vuotta sitten työskentelin sairaanhoitajana kuntoutusosastolla muutaman vuoden. Psykoosin varhainen tunnistaminen oli… Lue lisää
Blogi

Jaksaminen uudessa työssä

Hain pitkään töitä, ja sain lopulta keikkatyötä viime kesänä. En kuitenkaan jaksanut tehdä sitä kovin paljoa, mutta oli kiva kun sai itse säädellä sen, milloin menee töihin. Vuoroja sai itse toivoa sen mukaan, mitä niitä ilmestyi whatsapp ryhmään. Työnteko keikkatyössä oli ihan mukavaa, mutta toivon koko ajan, että saisin työn, jossa on enemmän läsnäoloa työpaikalla.

Lopulta päädyin kesän lopussa hakemaan työtä, jossa oli mahdollisuus tehdä osa-aikaista tehtävää. Olin innoissani uudesta työstä, eikä mieleeni tullut ollenkaan, että en välttämättä jaksa työtä. Olin tottunut aiemmin opiskelemaan ammattikoulussa, ja opiskelun koin työtä kevyemmäksi. Nyt olin kuitenkin saanut uuden, osa-aikaisen työn, jota myös olin toivonut.

Sanoin itselleni työtä aloittaessa monta kertaa, että se ei tule olemaan helppoa. Sainkin henkistä tukea IPS-valmentajaltani, vaikka itse työn olin löytänyt itse. Olin tyytyväinen, enkä osannut oikeastaan ajatella jaksamistani. Päätin työn aloittaessani, että jaksan siellä.

Jaksaminen ei kuitenkaan ole ollut itsestään selvää. Minulle tuli yllätyksenä, kuinka kuormittavaa uusi työ on kaikkine uusine juttuineen. Kaikki se uuden opettelu, erilainen ympäristö ja työkaverit. Se vei minulta tosi paljon voimia, lopulta niin paljon, että jouduin jäämään joksikin aikaa sairaslomalle. Sairaslomalla olin myös fyysisesti flunssainen ja kipeänä, mutta koko ajan mietin, että kulunut aika työssä oli ollut todella kuormittavaa.

Palasin useamman viikon jälkeen töihin. Mieleni oli maassa, ja tuntui että en jaksa työssä vieläkään. Nyt olen kuitenkin ollut työssä jo muutaman viikon, ja tuntuu siltä, että jaksan paremmin. Sairaslomalta paluu töihin ei ollut kuitenkaan henkisesti helppoa, sillä minua jännitti miten työyhteisö ottaa minut vastaan. Muutama ihminen kysyi minulta miten voin, mutta onneksi ei useampi. Pelkäsin etukäteen juuri tätä, selittelyä, kun en halunnut tuoda sairasloman syytä esille. Eikä minun myöskään tarvitse, tiedostin sen, mutta kysymykset tuntuivat silti raskailta. Oli kuin en olisi kelvannut työelämään enää sairasloman jälkeen. Siltä minusta tuntui.

Olen päässyt taas kiinni työhön, ja siellä menee ihan hyvin. Minulla on kuitenkin jatkuvasti sellainen olo, että työelämä on raskasta. Ei ollutkaan kovin helppoa palata edes osa-aikaiseen työhön opiskelun ja sitä ennen vakaviin mielenterveysongelmiin sairastumisen jälkeen. Koitan kuitenkin olla positiivinen, ja jaksaa työssä. Työssä jaksamisessa minua auttaa puhuminen ystäville, perheenjäsenille, poikaystävälle ja kaikki mielekäs tekeminen vapaa-ajalla. Nukun myös paljon.

Työn vaativuus, sen intensiivisyys ja kuormittavuus yllättivät minut. Tuntuu kuitenkin siltä, että olen selättänyt pahimman vaiheen, ja voittanut pelkoni jäädä sairaslomalle, jos tilanne sitä vaatii. Palasin myös takaisin työelämään ja olen siitä enemmän kuin ylpeä. Kiitos kuuluu myös IPS-valmentajalleni, joka on tukenut minua aina kun tarvitsen tukea, mutta myös antanut minun keskittyä itse työhön. Olen aika itsenäinen ja vaativa persoona, joten se, että riitän tälläisenä kuin olen on ollut tärkeää huomata.

Aion yrittää jaksaa uudessa työssäni mahdollisimman hyvin. Jos kuitenkaan en jaksa, en väheksy itseäni, vaan ajattelen, että ehkä aika ei vaan ollut oikea, tai työ ei sopinut minulle muuten. Aina löytyy uusia mahdollisuuksia, ja itsestään löytää myös uusia piirteitä joiden avulla voi jaksaa työelämässä. Helppoa se ei ole, mutta palkka ja uuden oppiminen myös motivoivat. Palkan voi sitten käyttää elämisen lisäksi johonkin mukavaan, tällä hektellä aion säästää ulkomaanmatkaa varten.

Elämä kantaa