Työhönvalmentajan tuki mahdollistaa yrittäjälle työllistää kuntoutuja
Työhönvalmentajan tarjoama tuki työnantajalle on olennainen osa onnistunutta työhönvalmennusta. Missä tahansa työpaikassa voi ilmetä työsuhteen aikana haasteita. Työhönvalmentajan rooli on auttaa tunnistamaan ja sanoittamaan haasteet sekä tukea työnantajaa ja työntekijää miettimään, miten niitä ratkotaan.

Työstä sopiminen ja työhön perehdyttäminen vie työnantajalta resursseja. Resurssien vähäisyys haastaa työnantajaa, kun mietitään, voidaanko työhön valita kouluttamaton tai työmarkkinoilta pidempään pois ollut hakija. Aloitimme OivaKoira Oy:n kanssa yhteistyön tänä keväänä. OivaKoira Oy on koirien koulutuspalveluihin erikoistunut yritys, joka tarjoaa monipuolisia palveluja yksityisille henkilöille, seuroille, kerhoille, kasvattajille ja yksityisille kouluttajille. Lisäksi yritystoimintaan kuuluu sosiaalinen työkoiratiimin toiminta, mm. kotiapu. Jotta toimitusjohtaja Tiltu Antikaisen aika riittää kouluttamiseen, toimitilojen siisteyden ylläpitoon oli tarve saada apukädet.
Yhteistyö käynnistyi työhönvalmentajan aloitteesta. Työhönvalmentajan lähettämä sähköposti herätti Antikaisen mielenkiinnon. Viestejä vaihdettiin alkuun useampi ja sovittiin videopuhelu, jonka avulla päästiin tutustumaan tarkemmin. Yhteistyön aloittaminen ei kuitenkaan ollut välittömästi itsestäänselvyys. ”Omien resurssien riittäminen mietitytti eniten”, Antikainen kertoo. Työhönvalmentajan mukaan tuleminen työpaikalle fyysisesti ratkaisi lopulta asian ja yhteistyö päästiin aloittamaan.
Työhönvalmentajan tuki on ollut fyysisen läsnäolon lisäksi myös tiivistä yhteydenpitoa sähköpostitse ja puhelimitse. Tuki on tuntunut merkitykselliseltä. ”Tuki on erittäin tärkeä ja auttaa työtehtävien perehdytyksessä työpaikkaa”, Antikainen ajattelee. ”Työhönvalmentajan sitoutuminen käytännössä työpaikalle olemiseen on erityisen tärkeää”. Työhönvalmentajalla on resursseja kiireistä yrittäjää enemmän tukea uusien tehtävien oppimisessa rauhalliseen tahtiin.
Antikaisella on aiempaa kokemusta työvalmentajan kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Hän kuitenkin havaitsee, että IPS-mallissa työhönvalmentajan tuki huomioi paremmin työnantajan resurssit sekä työhön perehtyjän henkilökohtaiset haasteet työtehtävien näkökulmasta. ”Aiemmin eri tahojen kanssa työvalmentaja on ollut mukana vain työhaastattelussa ja sopimuksen teossa. Varsinainen käytännön tuki on puuttunut täysin työpaikalla.” Jatkossakin yhteistyölle on tarvetta. ”Asioista keskustelua avoimesti ja rehellisesti sekä työvalmennuksen läsnäoloa työpaikalla”, toivoo Antikainen.
Työhönvalmentajan tuesta hyötyisi moni muukin työpaikka. ”Yrittäjillä on usein mahdollisuus ja kiinnostus sinänsä yhteistyöhön, mutta aikaresurssit saattavat estää kuntoutujan ottamisen. Valmentaja on tässä avainasemassa, jotta kuntoutujille saadaan työpaikkoja.” Antikainen rohkaisee muitakin työnantajia yhteistyöhön IPS-työhönvalmentajan kanssa: ”Tämä yhteistyö vaikuttaa toimivalle ja mukavalle kaikille osapuolille.”
Tiltu Antikainen on OivaKoira Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja. Yli 20 vuoden työhistoriaan koirien kanssa on mahtunut monenlaista ja kokemusta on karttunut erilaisista oppijoista, niin lapsista kuin aikuisistakin.

Kirjoittaja on HUS Psykiatrian työhönvalmentaja Sonja Arokari, joka toivoo, että jokaisella työnantajalla olisi mahdollisuus työhönvalmentajan tukeen tulevaisuudessa – työntekijöiden statuksista riippumatta.